Doğum 1955 K.Maraş. Günü tam bilinmiyor, tahmini 29 Ekim. Akrep Burcu.
KİREÇCİ soyadı, kireç üreticiliğinden gelir. Kireç taşını, odun ateşinde inşaat kirecine dönüştürürdü dedelerim. Üretici ve dönüştürücü (simyacı) yönüm buradan kaynaklanır. Psikologluk, dönüştürücü bir meslektir. Sorunlar çözüme, korku sevgiye, cahil bilgeye, Ego ÖZ’e dönüşür.
YALÇIN; dik ve sarp olduğu için ulaşılamaz, düz ve engin olduğu için aşılamaz anlamlarını taşır. Babam beni görür görmez bu ismi yakıştırmış, minnettarım.
İsimler ve kelimeler kendi enerjilerini yayar. İsmim beni; zirvelere ulaşmaya, derinlikleri keşfetmeye, sınırları ve engelleri aşmaya motive eder. Psikolojinin bilinen sınırlarını zorlamayı severim. Ezberbozan özelliğim buradan kaynaklanır.
İlk, Orta ve Lise eğitimi: K.Maraş.
Lisans eğitimi: ODTÜ Psikoloji, 1979. Araştırıcı, sorgulayıcı, yenilikçi ve iddialı olma yönüm buradan kaynaklanır.
Klinik psikoloji yüksek lisans: Uludağ Üniversitesi, 1986. Anlayışta derinlere inmeyi sevdiğim kadar, zirvelere ulaşmayı da severim.
Çalışma Hayatım:
1978-79: ODTÜ son sınıfta “öğrenci asistan” sıfatıyla kadrolu çalışmaya başladım. Psikoloji bölümünde öğrenci asistan olarak çalışan ilk kişiyim. Prof. Umur Talaslı yönetiminde bellek ve zihnin çalışma esaslarını araştıran çalışmalar yaptık. Araştırıcılık ve yazarlık yönüm burada tohumlandı.
1980-1986: Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Kliniğinde psikolog olarak çalışmaya başladım. Her yaş grubunda, birbirinden farklı vaka çeşitleriyle karşılaşmayı ve süpervizyon alarak gelişmeyi sağladı. Psikiyatrik ve psikolojik yaklaşım farkını ve sınırları öğrendiğim dönem.
1986-1990: Özel sağlık kuruluşlarında klinik psikolog olarak çalışmak; her tür vakada tek başına sorumluluk üstlenmeyi ve kısa sürede pratik çözüm üretmeyi sağladı.
1990-2010: Özel Yöntem Bireysel Gelişim Hizmetleri Ltd. Şirketi’ni kurarak serbest klinik psikolog olarak çalışma dönemi. Bursa’da açılan ilk psikolog ofisi; sorunlara metodik yaklaşmayı ve özgün yöntemler geliştirmeyi sağladı.
2010-12: KENKOÇ Koçluk Eğitimi ve Yaşam Zenginliği Ltd. Şirketi’ni kurarak Koçluk Eğitmenliğine başlama dönemi. Psikolojiyle Koçluk mesleğini birleştiren eğitim modülleri geliştirme ve eğitmen yetiştirme pratiği sağladı.
2012’den bugüne: Yeniden kendi ofisimde serbest çalışmaya başlama dönemi. Halen devam ediyor…
2018-19: “Uyuşturucu Madde Bağımlılığı” sorununun çözümünde özgün bir model geliştirmek üzere, Bursa Valiliği ve Dilruba Derneği’yle ortak bir proje yapıldı. Bursa Orhaneli Nalınlar Köyü mevkiinde 5 dönümlük bir arazide “İnsanlık Köyü Yaşam Atölyesi” kuruldu. Bir yılda 35 madde bağımlısı ile bireysel ve grup çalışmaları yapıldı. BİBSON® Alışkanlık Değişim Yöntemi ile, 5-15 gün gibi kısa sürelerde % 40-48 olumlu sonuçlar alındı. Madde bağımlılarıyla terapi çalışmaları devam ediyor.
Mezuniyet sonrası eğitimler:
Prof. Dr. Bilgen Taneli’den; “Psikiyatrik bakış açısı” pratiği (6 yıl)
Prof. Dr. Suna Taneli’den; “Nondirektif terapi” eğitimi (6 yıl)
Prof. Dr. Abdulkadir Özbek’den; “Psikodrama terapistliği” eğitimi (5 yıl)
Psikolog Tony Buzan’dan; “Zihin Haritalaması” yöntemi (1994)
Nil Avunduk’dan; Reiki master (2008)
FA Coach Academy’den; Advanced Koçluk Eğitimi (2010)
LIVCON International’dan (2010-12); Eğiticinin eğitimi seviyelerinde Koçluk Eğitimleri; Yaşam, Öğrenci, KOBİ, Yönetici, Satış, Performans, NLP, Hipnoz…
Erl & Cristy Morrell-Stinson’dan (2011); Kuantum practitioner ve Kuantum Activist Koçluk Eğitimleri…
Robert Smith ve Liz Baily’den (2012); İlişkiler ve Aile Koçluğu…
Uygulama ve deneyimler:
Terapi ve danışmanlık (40 yılda 50.000 saatten fazla),
Klinikte kişilik testleri uygulaması (16 yıl),
Anaokulu danışmanlığı (12 yıl),
ONKO-DAY Derneğinde kanser hastaları ve yakınlarına terapi (8 yıl),
Bursa Engelliler Meclisinde seminer terapi (4 yıl),
Profesyonel takımlarda spor psikolojisi (Dönem dönem, 32 yıl),
Parapsikoloji ve enerji çalışmaları (9 yıl),
Tasavvuf ve gönül sohbetleri (18 yıldan beri devam ediyor),
600′den fazla seminer ve konferans, devam ediyor,
Gazete ve dergi yazıları, radyo ve televizyonlara uzman konuk, devam ediyor…
Ödül, takdir, teşekkür:
Yerel Televizyonlar Birliği tarafından, “Bu ülkede hep kötüler yok, iyi şeyler yapanlar da var” mesajı vermek için organize edilen projede, Bursa Line TV Halk Jürisi tarafından 2001 yılı Bursa İli “Halk Kahramanı” ünvanı. Türkiye genelinde 100 kişiye verilen bir ödül.
Onko-Day Derneğinin 2002 yılı “Onur Ödülü”.
Toplum yararına yapılan proje, eğitim, seminer ve konferanslarda; 350′den fazla plaket, teşekkür ve takdir belgesi.
Kitap yazarlığı: Yayınlanmış yedi özgün kitap var.
SİGARA VE ALIŞKANLIK YASALARI 2004: 460 sayfa
DİKKATİN GÜCÜ VE KALİTESİ 2005: 230 sayfa
HEYECANLA YÜZLEŞMEK 2007: 260 sayfa
SİGARAYA KEYİFLİ BİR MOLA 2008: 234 sayfa
ZİHNİN FABRİKA AYARLARI 2014: 560 sayfa
ALLAH ZİHİN AÇIKLIĞI VERSİN 2015: 256 sayfa
MUHTEŞEM AKIL 2016: 333 sayfa
Geliştirip markalanmış Yöntemler:
BİBSON® Alışkanlık Değişim Yöntemi (1997)
Bilimsel ispat kuralına göre hipotez, teori ve yasası olan Dünyadaki ilk alışkanlık değişim yöntemidir. Her tür alışkanlık ve bağımlılığın değiştirilmesinde (azaltmak, bırakmak, kontrollü kullanmayı sağlamak, alışkanlığı yönetmek, yeni alışkanlık kazanmak) yüksek bir başarı oranıyla kullanılabilmektedir.
KENKOÇ® “Kendine Koçluk” Yöntemi (2011)
Kendini yönetemeyen insanların başkalarını yönetme hevesi ve sevdası dikkat çekici bir olgudur. “Yaşam Koçluğu” alanında da bunun varlığını görmek, klinik psikolog olarak bir şeyler yapmam gerektiğini hissettirdi.
Etkin, yetkin ve güvenilir bir Yaşam Koçu olabilmek için, bir insanın önce kendi yaşamına başarıyla koçluk etme sürecini bizzat yaşaması gerekir. Bu inançla bu amaca hizmet edecek “Kendine Koçluk” Yöntemi oluşturuldu.
Sosyal Sorumluluk Projeleri:
* 2007 yılında “Gezgin Psikolog İnsana Yolculuk” isimli projeyle; 14.000 kilometre minibüs kullanıp, 3 ay içinde her gün bir il olmak üzere 53 ilin Vali ve Belediye Başkanlarını ziyaret ettim. Valilik ve Belediye çalışanları, daire müdürleri, bazı illerde halka açık olmak üzere 22.600 kişiye “İnsan ve dikkat” konulu ücretsiz seminer verildi. “Gelişmiş toplum, gelişmiş bireylerden oluşur” anlayışını hayata geçirmek için, Ahmet Muhsin Demirel organizatörlüğünde yapılan bir projeydi.
* Bursa Okul Aile Birlikleri (BOAB) Derneği’nin her Pazar bir okulda düzenlediği veli toplantılarına, 2 yıl boyunca gönüllü konuşmacı desteği verdim.
* Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği’nin (BESOB), Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa organize ettiği “Yaşam Boyu Eğitim” projesinde klinik psikolog olarak görev aldım. Proje, 10.000 kişiyi kapsıyordu. Bu projede 200 kişilik gruplar halinde 30 saatlik eğitim verildi. Bursa’daki tüm taksi, dolmuş, minibüs ve halk otobüsleri ile servis şoförlerinin eğitimi tamamlandı. Keyif aldığım önemli bir projeydi.
* Rotary Gönüllüsü olarak, üniversiteli gençler için düzenlenen Rotary Ryle (Toplum Liderliği) ve Ege Bölge Seminerlerine konuşmacı olarak katılımlarım oldu.
* Kısa süreli ve dönemlik irili ufaklı onlarca sosyal sorumluluk projesine danışman desteği verdim. Ne zaman nerede olduğunu ancak söylediklerinde hatırlıyorum…
Kan bağışı: Kızılay’ın gümüş madalyalı kan bağışçısıyım (33 ünite). Kan bağışlamak en temel insanî görevlerden biridir, çünkü insan teknolojik olarak henüz kan üretemiyor. Kan bağışı sağlığın zekâtı, insanlığın erdemidir.
Hobilerim: En büyük ve bitmeyen hobim; “BEN” olan İnsan Varlığı keşfetmek, tanımak, öğrenmek ve öğretmek. Keşfederken kitap yazmak, yöntem geliştirmek vazgeçemediğim tutkum. Kitap okumak, yemek ve su içmek gibi günlük ihtiyaçtır benim için. Doğaya ve doğal olana her şeye hayranım. El becerim iyidir, tamirat işleri tam bana göre. Otomobil kullanmayı severim, şoförlük baba mesleğimdir ne de olsa. Hobi, yaşadığını hissetmektir…
Tutkum: Süper Ligde bir futbol takımının şampiyon olmasına psikolojik destek vererek; hem psikoloji biliminin, hem de bir klinik psikoloğun her alanda fark yaratan bir meslek olduğunu ispatlamaktır. Bu gerçekleştiğinde, bir sonraki hedef otomatikman Avrupa Şampiyonluğu olur elbet. Teklif bekliyorum.
Yaşam sloganım: “Eğer yaşıyorsan, bir iddian olmalı!”