0224 221 72 00

Randevu ve bilgi için.

(2)Bilinçaltının 7 Çalışma Kuralı

Bilinçaltını tanı ve yönet” başlığı altında, bilinçaltının önemi ve alışkanlıkla bağlantısından bahsetmiştik. Bu yazımızda bilinçaltının 7 çalışma kuralını sıralayacağız.

Eğer bir yerde KURAL varsa; orada kurulmuş bir SİSTEM, işleyen bir düzen ve hareketli bir oyun vardır. Bunlar ne demek, açalım;

  • Bilinçaltı, kurulan (programlanabilen) bir sistem
  • Biz bilinçaltıyla oyun oynarken, o da bize oyunlar oynar.
  • Bilinçaltı programlarla hayatımıza düzenlilik ve tutarlılık
  • Düzenlilik ALIŞKANLIK, tutarlılık BENLİK/ KİMLİK/ STATÜ

Bilinçaltının yaşamdaki yeri, rolü ve görevi netleşmeye başlıyor değil mi? İnsan, bilinçaltı aracılığıyla alışkanlıklar oluşturarak yaşamını kolaylaştırır, düzenler ve çevreye uyum sağlar. Bununla da kalmaz, her bir alışkanlıkla farklı bir kimlik/ statü/ Benlik oluşturur kendine.

Alışkanlıklar kimliğin, kimlik kişiliğin yapı taşı olur. Bir alışkanlığa son vermek bu nedenle zor gelir insana. Çünkü insan kimliksiz yaşayamaz. Yapı taşları yerinden oynarsa, dengeler bozulur. Köklü bir alışkanlığı değiştirirken bu nedenle çok zorlanır insanlar.

Örneğin sigara alışkanlığını bırakmak varken, sağlığın kalitesinden ödün verilir çoğunlukla. Kalb krizi geçirir, kanser olur, elini kolunu keserler, ama yine de sigara alışkanlığını bırak(a)maz bazıları. Neden? Çünkü kimliğini kaybetme korkusu yaratır bilinçaltı.

Bilinçaltı; düzenlilik için ısrarcı, tutarlılık için tutucudur. Bu nedenle değişimi sevmez, direnç yaratır. Ne yapsın, sistemi ve görevi budur. Adeta Şeytan’ın avukatıdır. “Biz bilinçaltıyla oyun oynarken, o da bize oyunlar oynar” ifadesinin anlamı budur.

Bağımlılık haline gelmiş alışkanlıkları bırakmanın neden zor olduğunu anlamaya başladınız umarım. Konu madde bağımlılığı falan değildir. Kumar alışkanlığının maddesi nedir ki? YOK. İnsan kimliğine ve Benliğe bağımlı olur. Eğer isterse, bilinçli bir çalışmayla özgürleşebilir de.

Bu önbilgilerden sonra şimdi sıra, bilinçaltının 7 çalışma kuralını geldi.

Bu 7 kural ne işe yarar? Bilinçaltında bir alışkanlık ve buna bağlı bir kimlik oluşturmaya yarar. Biz farkında olmasak da, bilinçaltı otomatikman bunu kendiliğinden yapıyor zaten. Bilinçaltını tanıma ve yönetmenin önemi, istediğimiz bir alışkanlığı ve kimliği bilinçli olarak yaratabilmektir.

Bilinçaltını yönetmeyi bilmek bize 5 türlü yarar sağlar.

  1. İstediğimiz bir alışkanlığı bilinçli olarak kolayca kazanırız.
  2. İstemediğimiz bir alışkanlığı kolayca sonlandırırız.
  3. Bilinçaltının yönetimi Bilince geçer. Kral krallığını yapar.
  4. Geçmişten gelen olumsuz bilinçaltı kayıtları tespit ederek, iptal edebiliriz. Bu insana büyük bir rahatlama ve enerji akışı sağlar.
  5. Zihinde aktif ve güncel bir antivirüs programına sahip oluruz.

Bilinçaltındaki her program, aslında bir kelime ya da cümleden ibarettir. Bir tür çağrıştırıcı slogan/ motto gibidir. Ancak içinde beş duyu verileri de vardır. Görüntü, ses, koku, tat, dokunuş, hareket, mimik… Dahası, Duygular da yüklenir içine. Negatif duygu yüklenmiş olanlara travma denir. Bu nedenle travmatik psikolojik sorunların bilinçaltı çalışması biraz karışık gelir insana.

Bilinçaltındaki programlar İNANÇ ya da DÜŞÜNCE İNANÇ KALIBI (DİK) haline gelir ya da getirilir. DİK haline getirilecek her ifade şu 7 kurala uymalıdır. Bu kurallar bilinçaltının kodlama özelliğidir.

Düşünce İnanç Kalıbı (DİK) haline getirilecek her ifade;

  1. Her an ulaşılabilir ve test edilerek etkisi görülebilir olmalıdır.
  2. Uygulanabilir bir davranış/ eylem içermelidir.
  3. Zihinde statü ve eylemin görüntüsünü oluşturmalıdır.
  4. Şimdiki ve geniş zamanda ifade edilmelidir.
  5. Pozitif olarak ifade edilmelidir.
  6. Güç ve zevk veren duygu hissettirmelidir.
  7. Kısa, açık ve net olmalıdır.

Bu kuralların uygulanmasıyla ilgili örnekler vereceğiz. Ancak şunu bilmeliyiz ki; oluşturduğumuz her kimlik, ya LİDER KİMLİĞİ ya da KURBAN KİMLİĞİ sınıfına girer. İşin püf noktası da burasıdır.

O halde 3 numaralı yazımız bu 7 kuralın uygulama örneği, 4 numaralı yazımız kimlikler üzerine olacaktır.

NEREDE LİDER, NEREDE KURBAN KİMLİĞİNDESİNİZ?

Yalçın Kireççi / 3 Nisan 2016